Ida

ida
Név: Ida
Műtét éve: 2011
Életkor a műtét évében: 54
Protézis típusa: Hibrid

Miért volt szükség a csípőműtétre?

Kétoldalú csípőficammal születtem, melyet egész életemben igen jól tudtam kezelni rendszeres testedzéssel. Éltem az egészséges emberek életét. Az ötvenes éveim közeledtével az életem úgy alakult, hogy el – elmaradozott a torna és vele párhuzamosan elkezdődött a csípőízületem beszűkülése is. Ma is hiszem, hogy ezért ilyen hamar. Az engem műtő orvos szerint, nálam törvényszerűen mindenképp bekövetkezett volna a leépülés. Az ízületi mozgáskorlátozottság miatt viszonylag rövid idő alatt csúnya-furcsa lett a járásom és néha bizony már fájdogált is. Gondolkodni kezdtem a műtéten.
Könnyen döntöttél a műtét mellett?
Nem döntöttem könnyen. Megrögzötten ragaszkodtam ahhoz az elképzelésemhez, hogy a tornagyakorlatok újbóli elkezdése esetén a műtétet megúszhatom. Több neves ortopéd szaktekintélyt kerestem fel az ügy érdekében, de mindegyik orvos diagnózisa a mielőbbi műtét lett. Nehezen és persze kényszerűségből, de eljutottam végre a műtét szükségességének gondolatáig. Akkor felkerestem a választott orvosomat, aki ez év június elején elvégezte a csípőprotézis beültetését a baloldalon. A másikoldal műtétje most november elején lesz.

Mi volt a tapasztalatod a műtét során, illetve azt követően?
Az operációra végül nehezen, de alaposan felkészítettem magam lelkileg. Ebben óriási segítségemre voltak a sorstársaim, akikkel az egyik csípőfórumon keresztül rendszeresen tartottam a kapcsolatot és tartom a mai napig is. A műtét sikerült és a vártnál könnyebben is viseltem. Számottevő komplikáció szerencsére nem lépett fel, tűrhetően éreztem magam egy dolgot kivéve. Az operáció után a műtött lábam hosszabb lett néhány centivel. Előzetesen mindent aprólékosan átbeszéltünk az engem műtő tanár úrral. Tisztába voltam anatómiailag is minden problémámmal, az operációt követő várható gondokkal. Ültem a kórteremben az ágyamban és ledöbbenve néztem a hosszkülönbséget. A gyógytornásznő azonnal sarokemelőt rendelt, amit később nem használtam látva a doktorom nem tetszését. Teljes mértékben megbízom benne és hiszem, hogy a végén minden rendben lesz.
 Mi változott a műtét után?
A műtött lábam gyorsan gyógyul, kielégítően funkcionál. Fájdalmam nincs, nem is volt. Gyógytornász járt hozzám, végeztük az izomfejlesztéshez szükséges tornagyakorlatokat. A legtöbbet jól tudom végezni, de van, aminek gyakorlása során közbeszól a még nem műtött lábam.  Ma egy mankóval járok, miközben tudom, hogy akár segédeszköz nélkül is tudnék közlekedni, ha a másik oldalam egészséges lenne. A várt eredmény tehát csak a másik műtét után jön el, amikor majd a két lábam közötti hosszkülönbség is megoldódik.

Megbántad, a csípőprotézis műtétet?
Szó sincs megbánásról! Azt nem mondom, hogy már előbb kellett volna elvégezni a műtétet, hiszen a problémák csak néhány éve kezdődtek. Az operációra pedig akkor került sor, amikor beláttam annak szükségességét és erre testileg, lelkileg teljes egészében felkészültem. Most pedig várom a másik oldalba történő csípőprotézis beültetést. Bízom a műtét sikerességében a gyors felépülésben és szeretnék mihamarabb visszatérni a munkahelyemre. Egyszóval élni szeretném az egészséges ember életét.

Csípőprotézis beültetést minden rákényszerülő sorstársamnak csak javasolni tudom a minőségi élet reményében.